Ekmek İsrafı ve Gıdaları Saklama Yöntemleri

28 Şubat 2013 Perşembe

Share
www.tips-fb.com

Ekmek İsrafı ve Gıdaları Saklama Yöntemleri


Ülkemizde yılda 12 milyon ekmek israfı yapılıyor.


Ekmekleri poşet içinde tutmamak gerekir. Poşetler sıcak ekmeklerin içinde barındırdığı nemi dışarı atmasını engeller, böylece ekmeklerin daha çabuk küflenmesine neden olurlar.
Günlük kullanacağımız ekmeklerin kağıt içerisinde olmasında fayda vardır. Ekmeklerimizi saklamak için açılıp – kapanan ahşap ızgaralı ekmek dolaplarını da kullanabilirsiniz. Izgaralar havanın giriş çıkısını sağlar.
Dolaplarınızın içini sirke ile temizleyip, içine küçük bir kase karbonat koyarsanız ekmeklerin küflenmesini geciktirirsiniz. Ancak ekmekler en fazla 1-2 gün bu dolaplarda tutulmalıdır.
Ekmeklerin asıl muhafaza yeri buzdolaplarıdır. Ekmekleri buzdolaplarında 1 hafta saklayabilirsiniz. Uzun yolculuklar gibi uzun süreli durumlarda ekmeklerinizi derin dondurucuya koymalısınız. Derin dondurucuya koyarken de dilimleyip koymayı tercih etmelisiniz, böylece kullanacağınız zaman kullanabileceğiniz miktar kadarını alıp israfı önlemiş olursunuz. Kızartarak küp küp parçalara bölerek koyduğunuzda da küflenmeyi ve bozulmayı uzun süre engellemiş olursunuz.
Aldığınız ekmeği eğer 1 hafta kullanmayacaksınız, o haliyle derin dondurucuya koyun. Kullanacağınız zaman da fırına atın, böylece fırından yeni çıkmış kıvamında ekmek elde edersiniz.
Gıdaları Saklama Yöntemleri


Rafta saklama
• Un, şeker, kuru bakliyat türü kuru gıdalar, tercihen cam kavanozlarda saklanmalıdır.
• Şeker, ağzı iyice kapalı kavanozda 2 sene, esmer şeker ise 4 aya kadar saklanabilir.
• Patatesler serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Ancak buzdolabına koyulmamalıdır.
• Pirinç, serin ve kuru yerde ağzı iyice kapalı olarak, 2 seneye kadar saklanabilir.
• Aldığınız kuru gıdaları (un, mısır unu) kavanozlara koymadan öne 7 gün buzlukta saklarsanız, içlerinde olabilecek görünün veya görünmeyen zararlı canlıların ölmesini sağlarsınız ve bunların diğer kuru gıdalarınıza da geçmesini engellemiş olursunuz.
• Keklerinizi sakladığınız kabın içine yarım elma koyarsanız, kekleriniz daha uzun süre taze kalacaktır. Baharatlar
• Baharatlar asla ocakların üzerindeki veya yakınındaki raflarda saklanmamalıdır. Çünkü ısı ocaklardan yukarı çıkar ve bu raflardaki baharatların ısısının artmasına ve dolayısıyla lezzetlerini kaybetmelerine, renklerinin ve kokularının değişmesine yol açar.
• Baharatların küçük miktarda alınıp, tüketilmesi tavsiye edilir. Çünkü böylece, her zaman taze ve lezzetli baharat kullanmış olursunuz.
• Ülkemiz mutfaklarındaki uygulamanın tersine baharat ve otlar, buzlukta veya buzdolabında saklanmalıdır. İkinci iyi bir saklama yöntemi ise mutfağın serin, kuru ve karanlık bir köşesinde saklanmalıdır.
• Baharatları satın alırken öğütülmemiş olarak alırsanız, 1 sene ye kadar saklayabilirsiniz.
• Sarımsağı soyarak zeytinyağının içinde saklayabilirsiniz. Sarımsakları kullandıktan sonra kalan yağ, sarımsakla tatlandırılmış enfes bir salata sosu olacaktır.
Buzdolabında Saklama
Doğru saklama yöntemlerini kullanarak gıdalarınızın ömürlerini uzatabilir, dolayısıyla bütçenize katkıda bulunabilirsiniz. Yiyeceklerin yanlış yöntemle saklanmasının yalnız bütçeye değil, sağlığa da verdiği zararlar vardır. Tüm gıdalar için geçerli olan en önemli kural, bozulma şüphesi olan gıdaların saklanmayıp, hemen atılmasıdır. Bozulmuş gıdaları atarken en çok dikkatli olmak gerekir. Bu gıdalar mümkünse, açık olarak değil de kimsenin ulaşamayacağı şekilde sarılarak atılmalıdır. Gıdalar genellikle serin ve kuru yerlerde
saklanmalıdır. Buzdolapları da çok doldurulmamalıdır. Çünkü çok dolu buzdolaplarında, hava rahatça dolaşamadığı için iyi soğutma sağlanamaz. Buzdolabının en sıcak bölmesi 5-7 derece ve en soğuk bölümünün de -4 derece olması gerekir. (Buzluk ve derin dondurucu bu bölümlere dahil edilmemiştir. ) Buzdolabınızın içinde bir küçük sapta saklayacağınız karbonat, gıdaların kokularını emerek kötü kokuların oluşmasına engel olacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder