Ekmek İsrafı ve Gıdaları Saklama Yöntemleri

28 Şubat 2013 Perşembe

www.tips-fb.com

Ekmek İsrafı ve Gıdaları Saklama Yöntemleri


Ülkemizde yılda 12 milyon ekmek israfı yapılıyor.


Ekmekleri poşet içinde tutmamak gerekir. Poşetler sıcak ekmeklerin içinde barındırdığı nemi dışarı atmasını engeller, böylece ekmeklerin daha çabuk küflenmesine neden olurlar.
Günlük kullanacağımız ekmeklerin kağıt içerisinde olmasında fayda vardır. Ekmeklerimizi saklamak için açılıp – kapanan ahşap ızgaralı ekmek dolaplarını da kullanabilirsiniz. Izgaralar havanın giriş çıkısını sağlar.
Dolaplarınızın içini sirke ile temizleyip, içine küçük bir kase karbonat koyarsanız ekmeklerin küflenmesini geciktirirsiniz. Ancak ekmekler en fazla 1-2 gün bu dolaplarda tutulmalıdır.
Ekmeklerin asıl muhafaza yeri buzdolaplarıdır. Ekmekleri buzdolaplarında 1 hafta saklayabilirsiniz. Uzun yolculuklar gibi uzun süreli durumlarda ekmeklerinizi derin dondurucuya koymalısınız. Derin dondurucuya koyarken de dilimleyip koymayı tercih etmelisiniz, böylece kullanacağınız zaman kullanabileceğiniz miktar kadarını alıp israfı önlemiş olursunuz. Kızartarak küp küp parçalara bölerek koyduğunuzda da küflenmeyi ve bozulmayı uzun süre engellemiş olursunuz.
Aldığınız ekmeği eğer 1 hafta kullanmayacaksınız, o haliyle derin dondurucuya koyun. Kullanacağınız zaman da fırına atın, böylece fırından yeni çıkmış kıvamında ekmek elde edersiniz.
Gıdaları Saklama Yöntemleri


Rafta saklama
• Un, şeker, kuru bakliyat türü kuru gıdalar, tercihen cam kavanozlarda saklanmalıdır.
• Şeker, ağzı iyice kapalı kavanozda 2 sene, esmer şeker ise 4 aya kadar saklanabilir.
• Patatesler serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Ancak buzdolabına koyulmamalıdır.
• Pirinç, serin ve kuru yerde ağzı iyice kapalı olarak, 2 seneye kadar saklanabilir.
• Aldığınız kuru gıdaları (un, mısır unu) kavanozlara koymadan öne 7 gün buzlukta saklarsanız, içlerinde olabilecek görünün veya görünmeyen zararlı canlıların ölmesini sağlarsınız ve bunların diğer kuru gıdalarınıza da geçmesini engellemiş olursunuz.
• Keklerinizi sakladığınız kabın içine yarım elma koyarsanız, kekleriniz daha uzun süre taze kalacaktır. Baharatlar
• Baharatlar asla ocakların üzerindeki veya yakınındaki raflarda saklanmamalıdır. Çünkü ısı ocaklardan yukarı çıkar ve bu raflardaki baharatların ısısının artmasına ve dolayısıyla lezzetlerini kaybetmelerine, renklerinin ve kokularının değişmesine yol açar.
• Baharatların küçük miktarda alınıp, tüketilmesi tavsiye edilir. Çünkü böylece, her zaman taze ve lezzetli baharat kullanmış olursunuz.
• Ülkemiz mutfaklarındaki uygulamanın tersine baharat ve otlar, buzlukta veya buzdolabında saklanmalıdır. İkinci iyi bir saklama yöntemi ise mutfağın serin, kuru ve karanlık bir köşesinde saklanmalıdır.
• Baharatları satın alırken öğütülmemiş olarak alırsanız, 1 sene ye kadar saklayabilirsiniz.
• Sarımsağı soyarak zeytinyağının içinde saklayabilirsiniz. Sarımsakları kullandıktan sonra kalan yağ, sarımsakla tatlandırılmış enfes bir salata sosu olacaktır.
Buzdolabında Saklama
Doğru saklama yöntemlerini kullanarak gıdalarınızın ömürlerini uzatabilir, dolayısıyla bütçenize katkıda bulunabilirsiniz. Yiyeceklerin yanlış yöntemle saklanmasının yalnız bütçeye değil, sağlığa da verdiği zararlar vardır. Tüm gıdalar için geçerli olan en önemli kural, bozulma şüphesi olan gıdaların saklanmayıp, hemen atılmasıdır. Bozulmuş gıdaları atarken en çok dikkatli olmak gerekir. Bu gıdalar mümkünse, açık olarak değil de kimsenin ulaşamayacağı şekilde sarılarak atılmalıdır. Gıdalar genellikle serin ve kuru yerlerde
saklanmalıdır. Buzdolapları da çok doldurulmamalıdır. Çünkü çok dolu buzdolaplarında, hava rahatça dolaşamadığı için iyi soğutma sağlanamaz. Buzdolabının en sıcak bölmesi 5-7 derece ve en soğuk bölümünün de -4 derece olması gerekir. (Buzluk ve derin dondurucu bu bölümlere dahil edilmemiştir. ) Buzdolabınızın içinde bir küçük sapta saklayacağınız karbonat, gıdaların kokularını emerek kötü kokuların oluşmasına engel olacaktır.

80 'li- 90 lı yıllarda mı çocuktun? nasıl oldu da hayatta kalmayı başardın? :)

21 Şubat 2013 Perşembe

www.tips-fb.com

80 'li- 90 lı yıllarda mı çocuktun? nasıl oldu da hayatta kalmayı başardın? :) 

1.- Arabaların emniyet kemeri, kafalıkları, ve kesinlikle hava yastıkları yoktu. 
2.- Arka koltuk tehlikeli değil de eğlenceliydi. 
3.- Bebek yatakları ve oyuncaklar renkliydi. Ya da en azından kurşunlu, muhtelif zehirli maddeler ile boyanmıştı. 
4.- Prizlerin, araba kapılarının, ilaç şişelerin ve kimyasal ev temizliyicilerinin üzerinde çocuk kilitleri yoktu...
5.- Kasksız bisiklete biniliyordu. 
6.- Steril su şişelerinden değil de bahçe hortumundan yada muhtelif başka kaynaklardan su içiliniyordu... 
7.- Oyun oynamaya çıkmanın tek şartı hava kararmadan önce eve dönmekti. 
8,- Cep telefonu yoktu ve hiç kimse nerelerde gezdiğimizi bilmiyordu. İnanılmaz ... 
9.- Okul öğlen bitiyordu... Ve öğlen yemeği için evimize geliyorduk. 
10.- Bir sürü yaramız, kırılmış kemiğimiz ve kırılmış dişimiz vardı, fakat hiçbir zaman birileri bu yüzden mahkemeye verilmiyordu.Kendimizden başka kimse sorumlu değildi. 
11.- Bolca tatlılar ve tereyağlı ekmekler yiyorduk, ve gerçek şekerli içecekler içiyorduk ve hiç kilo sorunumuz olmazdı - çünkü hep dışarda oynardık , aktif olarak ... 
12.- Dört çocuk bir limonatayı paylaşabiliyorduk... aynı bardaktan içebiliyorduk, ve kimse bu yüzden ölmüyordu.
13.- Playstation, Nintendo 64, X boxes, Vídeo oyunlarımız, 99 kablolu kanalımız , Dolby surround, Cep telefonumuz, Bilgisayarımız, Internet de Chat odalarımız YOKTU. onun yerine ARKADAŞLARIMIZ vardı bolca!!! 
14.- Yürüyerek veya bisiklet ile uzakta oturan arkadaşlarımızı ziyaret edebiliyorduk, kapılarını çalıp hatta çalmıyarak içeri girip onları oyun oynamaya çağırabiliyorduk!!! 
15.- Evet dışarda, o acımasız korkunç dünyada! Korumamız olmadan! nasıl mümkün oluyordu bu? Tek kale üzerine maç yapardık ve birisi takıma alınmadığında psikolojik travma oluşmuyordu ya da dünyanın sonu gelmiyordu. 
16.- Bazı öğrenciler diğer öğrenciler gibi başarılı değildi ve sınıfta kalabiliyordu. Fakat bu yüzden kimse Psikoloğa ya da Pedagoğa gönderilmiyordu. Kimsede Dislexia, konsantrasyon sorunu veya hiperaktivite yoktu, basitçe o okul yılını tekrarlıyordu. 
17.- Özgürlüğümüz , üzüntülerimiz , başarılarımız , görevlerimiz vardı ...ve bunlar ile yaşamayı öğreniyorduk. Soru: nasıl oldu da bütün bunlara rağmen hayatta kalmayı başardık??? Ve daha da önemlisi kendi kişiliğimizi bu şartlar altında nasıl oldu da geliştirebildik??? Sen de bu jenerasyondan mısın? Şimdiki çocuklar büyük bir olasılık ile bizim yaşama şeklimizi sıkıcı bulacaklar - fakat- bizler çok güzel ve mutlu yaşadık!!!!!! değil mi????

Kuzum...

19 Şubat 2013 Salı

www.tips-fb.com



Kuzum, Canım Kızım çoook büyük bir heyecanla bekliyoruz seni:)


Patatesli,Cevizli Köfte....

www.tips-fb.com
Patatesli,Cevizli Köfte...

Malzemeler (4-5 kişi);
Yarım kilo köftelik kıyma,
2 patates,
1 su bardağı ince köftelik bulgur,
1 su bardağı dövülmüş ceviz,
1 kuru soğan,
maydanoz,
kimyon,karabiber,kekik,pulbiber,tuz,
yogurt,
sarımsak,
domates sos,
zeytinyağı


Patatesleri haşlayın ve iyice ezin sonra içine kıyma, rendelenmiş soğan, ince kıyılmış maydanoz, bulgur, ceviz, yarım cay bardağı zeytinyağı ve baharatları katıp iyice yoğurun. sonra normalden biraz daha büyük yaklaşık 10 cm çapında köfteler haline getirelim. Bu arada ister domatesi rendeleyip biraz zeytinyağında pişirip sos haline getirelim yada hazır domates sosunuz varsa onu 1-2 dk kaynatalım. Köfteleri kızgın yağda iyice pişene kadar kızartalım. Sonrasında köftenin üzerine sarımsaklı yoğurt ve domates sos döküp servis  yapalım. Çok leziz.. Afiyet olsun..


Oley Usulü Fırında Soslu Köfte...

15 Şubat 2013 Cuma

www.tips-fb.com
Oley Usulü Fırında Soslu Köfte

Malzemeler( 5 kişilik)

Yarım kilo köftelik kıyma,
Ekmek içi(2-3 dilim içi yeter)
Kırmızı biber,
Yeşil biber,
Havuç,
Maydanoz,
1 Domates rendesi yada 2-3 yemek kaşığı domates sos,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Maydanoz,
1 kuru soğan,
2 diş sarımsak,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Kimyon, kekik,kırmızı biber, tuz

Sos,

2 domates rendesi yada 8 yemek kaşığı domates sosu,
1 tatlı kaşığı biber salçası(domates salçası da olur),
1 su bardağı su,
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
kekik, pul biber, tuz



Ekmek içini iyice ufalayın. Kırmızı biber,yeşil biber, havuç ve maydanozu,sarımsağı çok küçük doğrayın, soğanı ve domatesi rendeleyin(ben kızın yazın annemin yaptığı domates sosunu kullanıyorum) kıyma ve baharatları ve zeytinyağını da karıştırıp iyice yoğurun. Sonra Dikdörtgen bir kek kalıbını yağlayın ve rulo yaptığınız köfteyi kalıba yerleştirin. Önceden ıstılmış 200 derece fırında 35-40 dk pişirin. 

Köfte pişerken tavaya zeytinyağını koyun biraz kızdırın sonra domatesi rendeleyin yada domates sosunu ve biber salçasını(isterseniz domates salçası da olur)katın ve 1-2 dk çevirin sonra suyu ve baharatları katıp 10 dk pişirin.. Köfte piştikten bir 5 dk dinlendirin ve dilimleyerek kabağa alın üzerine sosunu dökip servis yapın. Harika. Eşim bayıldı ve hep bundan yap diyor:) Afiyet olsun.


Evde Et Dürüm, Soğan Halkaları ile...

7 Şubat 2013 Perşembe

www.tips-fb.com
Evde Et Dürüm

Malzemeler;

4 adet biftek,
Mantar,
Kızmızı biber,
Domates,
Sarımsak,
Domates sos(yada salçası)
Kekik, kimyon,pul biber, tuz
1 su bardağı su
2 lavaş(2 kişilik)



Tavaya zeytin yagını koyup ısıtın. Biftekleri jülyen doğrayın ve yağda 2-3 dakika cevirin sonra isteğiniz miktar ve şekilde kestiğiniz sebzeleri katın  ve 2-3 dakika da öyle pişirin.Sonra domates sosu(ben hazır değil yaz sonu annemin yaptığı domates sosunu kullanıyorum.) yoksa domates salçasını (1 yemek kaşığı yereli olur) ve suyu baharatlarla birlikte katın ve yarım saat pişirin. Suyunu iyice çekince lavaşları( Ben pide salonlarında yapılan lavaş-yufkaları daha çok sevdiğim için oradan aldım. Sıcak sıcak misss. Marketlerde satılan dürüm yufkaları da güzel oluyor. Ama mutlaka ısıtın.) ikiye kesip içine harcımızı koyarak dürüm şeklinde sarın. Yanında istediğiniz garnitür ile servis yapın. Ben elma dilim patates, ev yapımı halka soğan ve yine ev yapımı salatalık turşusu ile servis ettim. Harika :) Afiyet olsun..

*** Ben makarna yaparken suyunu kesinlikle dökmem bir kavanoza koyar saklarım(1 hafta bozulmadan buzdolabında kalıyor) Daha sonra yaptığım tüm çorbalara, yemeklere,soslara su yerine onu koyarım deyin sağlık sağlık sağlık... Burada da su yerine makarna suyunu kullandım. Bu nedenle su tuzlu olduğu için tuz koymadım. Aman dikkat sizde makarna suyunu kullandığınız zaman tuz dökmeyin yada kontrol ederek dökün.. 

Dürümün içini isteğinize göre şekillendirebilirsiniz. Turşu, kıcırcık, kaşar peyniri yada biftek yerine tavuk göğsünü koyarak pişirip koyabilirsiniz.. 

Bu arada ben soğan halkalarını da evde yapıyorum. 

Soğan Halkası;

3-4 büyük beyaz soğan,
1 su bardağı un
1 çay bardağı nişasta
2 yemek kaşığı mısır unu
1 şişe soda
tuz
1 su bardağı  galeta unu
 kızartma için sıvıyağ


Bir kabta un, nişasta, mısır unu ve tuzu karıştırın. Bu karışıma sodayı ilave ederek iyice çırpın. Soğanları soyun ve 1-1,5 cm genişliğinde halkalar halinde doğrayın. Halka olması için ortasını çıkarın. Halka soğanları tek tek önce hazırladığınız hamura sonrada galeta ununa (ben hiç galeta unu hazır almadım. Evdeki kalmış ekmekleri önce küçük parçalara ayırıp kuruturum sonra rondadan geçirir ve kavanozda saklarım. 1-2 ay rahatlıkla kalıyor)bulayarak kızgın yağda kızartın.Sıcak servis yapın. Soğuyunca bence kötü oluyor. Afiyet şeker olsun efendim...


Havuçlu Kek

4 Şubat 2013 Pazartesi

www.tips-fb.com
Havuçlu Kek

Malzemeler;

  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı rendelenmiş havuç
  • 1 su bardağı ceviz, irice dövülmüş 
  • 2 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 paket kabartma tozu
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • Pudra şekeri

Bir kaba yumurtaları kırın. şekeri ekleyip (şeker tamamen eriyene kadar) mikserin en yüksek hız ayarıyla karıştırın.Rendelenmiş havucu ve dövülmüş cevizi ekleyip karıştırmaya devam edin.Unu ve tarçını ekleyip tamamen karıştırın.Kabartma tozunu ekleyip, en düşük hız ayarında 2-3 kez karıştırın. Fırını  180C'ye getirin. Kek kalıbının tüm iç yüzeyini fırça yardımıyla sıvıyağ ile yağlayın. Harcı kalıbın içine boşaltın. Kalıbı fırına yerleştirip kekin içi tamamen pişene kadar pişirin. Kek pişince kalıbından çıkartmadan biraz soğumasını bekleyin (sıcakken tabanına yapışabiliyor). Soğuduktan sonra üzerine elek ile pudra şekeri serpin. (sıcakken serperseniz pudra şekeri erir.) Afiyet olsun..