EV YAPIMI ÇİKOLATALI FINDIK KREMASI

11 Aralık 2017 Pazartesi

www.tips-fb.com
EV YAPIMI ÇİKOLATALI FINDIK KREMASI

Malzemeler;

1 su bardağı taze fındık
1 çay kaşığı vanilya özütü yada 1 paket toz vanilya
1 yemek kaşığı kakao
1 çay kaşığı ucu ile tuz
1 kare bitter çikolata
1 kahve fincanı krema
1 tatlı kaşığı tereyağ





Fındıklar bir fırın tepsisinde 10 dk 180-190 derecede fırınlanır. Fırından çıkarılan fındıklar nemli bir bez ile kabukları soyuluncaya kadar ovalanır. Kabukları soyulan fındıklar güçlü bir robotta(min 1000 devir olmalı) püre haline gelinceye kadar 5-6 dk kadar mikserlenir. (Makinanın bozulmaması için işleme aralık verin ) Fındık kremasına kakao eklenir ve kenara alınır. Bir sos tavasında krema yanlarından kabarcıklar oluşana kadar ısıtılır ve ocaktan alınır. İçerisine vanilya ve dilimlenmiş çikolata eklenip, eriyinceye kadar karıştırılır. İçerisine bir çimdik tuz ve tereyağı da eklenir ve karıştırılır. Fındık kreması ile bu karışım birbirine karıştırılır. Buzdolabında saklanmalı yemeden 15-20 dk önce çıkarılmalıdır. Max 2-3 hafta içerisinde tüketilmelidir. Afiyet olsun efendim..




EN KOLAY DAMLA SAKIZLI KURABİYE

7 Aralık 2017 Perşembe

www.tips-fb.com
EN KOLAY DAMLA SAKIZLI KURABİYE

Malzemeler;

1 paket damla sakızlı muhallebi(toz)
1 su bardağı eritilmiş tereyağ
2,5 su bardağı un
yarım su bardağı pudra şekeri





Yarım su bardağı pudra şekerinden bir miktar üstüne dökmek için alalım. Kalan tüm malzemeleri geniş bir kaba alıp soğuralım. İstediğimiz şekli verip önceden 180 derecede ısıtılmış fırında hafif pembeleşene kadar (max15 dk) pişirelim. fırından çıkardıktan sonra ılınmasını bekleyelim. Sonra ayırdığımız pudra şekerini üzerine serpelim.Harika oluyor. Malzeme az, yapım ve pişirim süresi toplam yarım saat. Afiyet olsun.


ÇİKOLATALI DONDURMA

www.tips-fb.com
ÇİKOLATALI DONDURMA


Malzemeler;

1 lt süt
1yemek kaşığı saf salep(ben Eminönü,'nde aktardan aldım)
1 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı kakao
80 gr(1 kare paketlerden) bitter çikolata




Sütü ocakta kaynatıyoruz ardından salep ve şekeri ekliyoruz(kısık ateşte). 5+6 dk mikser ile karıştıralım. 5 dk ara verip tekrar 5 dk karışıtıralım. bu işlemi 4-5 kez tekrarlayalım. Bir yandan da çikolataları benmari usulu eritelim. ocaktan alıp soğuttuğumuz karışıma erimiş çöikolata ve kakaoyu katıp mikser ile iyice yedirene kadar çırpalım. Sonra buzluğa koyalım. Sonra iki kez 1 saat ara ile dolaptan çıkarıp karıştıralım. İsterseniz  buzluğa koymadan önce çikolata parçaları da ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Kıymalı Krep Fırında....

21 Haziran 2017 Çarşamba

www.tips-fb.com
Kıymalı Krep Fırında....

Malzemeler;

Krep için
 1 su bardağı süt
2 su bardağı su
2 su bardağı un
2 yumurta
tuz

Harç için
250 gram kıyma
Domates
Biber
Taze soğan
Maydanoz
Biber salçası
Domates salçası
karabiber, tuz

Kaşar peyniri


Krep için tüm malzemeleri karıştırıp iyice çırpıyoruz. Yağlı fırça ile yağladığımız tavada krepleri pişiriyoruz. Harç için kıymayı biraz yağda kavuruyoruz. Biraz domates ve biber salçasını, tuzu, karabiberi katıyoruz. bir kenarda yeşil soğan,domates ve yeşil biberi ekleyip sadece tüm karışımı bir dakika çevirip altını kapatıyoruz. Kreplere tek tek harcı koyup rulo şeklinde sarıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş fırın kabına diziyoruz. üzerine kaşar peyniri rendeleyip ısıtılmış 200 derecelik fırında kaşarlar kızarana kadar pişiriyoruz. 

**İsterseniz kreplerin üzerine beşemal sos döküp sonra kaşar peyniri de ekleyebilirsiniz ama bu şekilde de harika oluyor. Afiyet olsun. 

KUZGUNCUK

16 Haziran 2017 Cuma

www.tips-fb.com
KUZGUNCUK

Kuzguncuk İstanbul bozulmamış, betonlaşmamış, kısacası henüz talan edilmemiş bir kaç özel semtinden birisi... Geçen ay arkadaşım Pınar Toroslu ile gittik ve ne iyi yaptığımızı bir kez daha anladım. Eski günlere, çocukluğuma döndüm sokaklarında yürürken..

Kuzguncuk'ta sabah İsmet Baba'nın hemen yanında Can Yücel'inde İstanbul'da iken müdavimi olduğu Çınaraltı'nda harika bir kahvaltı yapabilirsiniz.



Kahvaltınızı yaptıktan sonra deniz kenarındaki bahçe kısmına geçebilir çayınızı kahvaltınızı orada yapabilirsiniz.




Sokaklarında gezip muhteşem restore edilmiş evlerine bakıp, unutumadığımız dizilerin çekildiği mekanları görebiliriz.





















Nail Kitabevinde soluklanıp kahve eşliğinde kitap seçebilir ya da okuyabilirsiniz.


Açıktıysanız tarihi köftecisinde nefis köftelerinden yiyebilirsiniz.


En önemlisi ise betondan biraz uzaklaşmak isterseniz şhir ortasında vaha olan Kuzguncuk Bostan'ında keyifli vakit geçirebilirsiniz..



Yolunuzu ne yapıp edip Kuzguncuk'a mutlaka düşürün. Pişman olmayacaksınız inanın.



HUMUS

6 Mart 2017 Pazartesi

www.tips-fb.com
HUMUS

Malzemeler :

Yarım kilo haşlanmış, kabukları alınmış nohut,
1 çay bardağı tahin,
1 limonun suyu,
3 diş sarımsak,
Tuz
Yarım çay bardağı su
Üzeri için;
2 yemek kaşığı tereyağı,
pul biber
kimyon
çam fıstığı(isteğe bağlı)




Ben Hatay mutfağını çok severim, aslında o yörenin hepsinin mutfağını çok severim. Adana, Antep...
Mümkün olduğu kadar da yapmaya çalışırım. Sadece çalışırım. Hep ev dışında yemeğe alışkın olduğumuz humusu evde denemeye karar verdim ve kısa zamanda hafta sonlarının speciali oldu bile.
Buyrun benim humus tarifime...

Haşlanmış ve kabukları soyulmuş nohutları (Ben kendim haşlıyorum ama hazırı alırsanız kabukları ayıklamakla uğraşmazsınız), sarımsak, tahin, su ve limon suyusu blendarı koyun ve taneler tamamen ezilene kadar pürüzsüz bir püre görüntüsü yani olana kadar çekin. Tadına bakın eğer nohut tadı kuvvetli ise bir miktar tahin ve inceltmesi için su ve limon ekleyebilirsiniz. Sonrasında servis yapacağınız kaba tercihen yuvarlak kaba alın*** Eritmiş olduğunuz pul biberli tereyağını ortasına dökün. İster üzerine maydanoz doğrayın, ister benim gibi yağsız olarak çam fıstıklarını kavurup dökün. Kenarlarına da yine isteğe bağlı olarak pul biber ve kimyon ile süsleyin. Afiyet olsun.


***Niye yuvarlak : humusu kabın ortasına dökün sonra kaşığın tersi ile kabı sürekli çevirerek fotodaki gibi kenarları daha hacimli görüntü elde edersiniz. Böylece ortasına yağ döktüğünüzde ortada kalır. Hem görünüm açısından hoş, hem yeme açısından daha kolay olur.

Bana tarifi veren Has Adanalı çok sevgili arkadaşım Gülcan Karakuş'a çok teşekkürler.

Kurutulmuş Portakal

2 Mart 2017 Perşembe

www.tips-fb.com
Kurutulmuş Portakal

Malzeme :

Orta büyüklükte istediğiniz kadar portakal
Yağlı pişirme kağıt
Cam kavanoz



Ben portakal kurusunu çok seviyorum. Bitki çayları başta muhallebi de, puding de seviyorum. Marketlerde aktarlarda ciddi paralara satılan portal kurusunu evde de rahatlıkla yapabiliriz. Bütün portakalı çok incecik halkalar olacak şekilde dilimleyin. Sonra evinizdeki radyatör genişliğinde kestiğiniz yağlı pişirme kağıdına dizin. Ve radyatör üstünde  bir gün bir yüzünü kurutun, ertesi gün diğer yüzünü kurutun.(Radyatörün tüm gün açık olması gerek) Sonrasında yine yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine portakalları dizin ve 50-70 derece arası fırında tam bir saat tutun.(Eğer radyatör üzerinde tutma imkanınız yoksa fırında aynı sıcaklıkta 2,5 saat kadar kalması gerekiyor) Isıyı asla artırmayın. Aksi halde kuruması değil pişmesine sebep olursunuz.  Fırından çıkarıp soğuduktan  cam kavanozda muhafaza edin. Hazır portakallar bolken,daha havalar soğuk ve radyatörleri kapatmamışken deneyin derim. Afiyet olsun.