Çeşnili Zeytinyağı

17 Mart 2015 Salı

www.tips-fb.com
Çeşnili Zeytinyağı





3 yıl oldukça ünlü ve kaliteli zeytinyağı markasının mağazasında 500 ml lik çeşnili zeytinyağının fiyatının  35 TL olduğunu gördüğüm anda evde yaparım ki ben bunu dedim. İhtiyacımız olan zeytinyağı koymak için uygun cam şişe, iyi kalite bir zeytinyağı, kalanlar sizin tercihinize kalmış. Ben balkondaki limon ağacının yaprağı, defne yaprağı, kurutulmuş acı kırmızı biber, biberiye, kekik, çörek otu koyuyorum. 15 gün kaldı mı zetinyağının içinde hopp al sana harika bir çesnili zeytinyağı. İster salatalara dök, ister kaseye koy bandır ekmeği hımm mis, mis... Afiyet olsun. 

**Ben ayrıca sarmısaklı zeytinyağı da yapıyorum. Onu da yemeklere katıyorum. Çok güzel oluyor. 

Evde Portakal Likörü

11 Mart 2015 Çarşamba

www.tips-fb.com
Evde Portakal Likörü

Malzemeler;

2 kilo portakal
3 litrelik cam kavanoz
750 ml votka(herhangi ucuz bir votka olabilir)
750 ml su
4-5 adet tane tarcın
10-15 adet karanfil
1 kilo toz şeker



Portakalları iyice yıkayıp bez yardımı ile kurutalım. enlemesine ortadan keselim. Kavanoza koyalım. Diğer tüm malzemeleri de ekleyelim. İyice çalkalayalım. Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp güneş görmeyen nemsiz bir ortamda min. 3 ay bekletelelim.(ne kadar uzun tutarsak o kadar lezzetli oluyor.) Servis yaparken bekleyen portakalları dilimleyip likörünüzün içine atarsanız hımmm harika.. Afiyet olsun.

Güneş'in Omlet Hali

10 Mart 2015 Salı

www.tips-fb.com
Güneş'in Omlet Hali...

Malzemeler(4 kişilik);

5 yumurta
Yarım kangal sucuk(ben acılı kullanıyorum)
2 buyuk patates
Yarım soğan
Tuz,karabiber,kekik
Zeytinyağı



Zeytinyağı tavaya koyup biraz ısıtalım. Soğanları rendeleyip ekleyelim ve 1-2 dk çevirelim. Ardından küçük küçük küp şeklinde doğrayıp 4-5 dakika kavuralım. Ardından yine küp küp doğradığımız sucukları ekleyip 2-3 dk daha kavuralım. En son tuz ve baharatlarla çırptığımız yumurtayı ekleyelim. 2-3 dk daha pişirip.Servis tabağına alalım. İsterseniz benim fotoda ki gibi dilimlediğiniz domatesleri dizip üstüne omleti koyup güneş formunda servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. 

Evde Vişne Likörü

3 Mart 2015 Salı

www.tips-fb.com
Evde Vişne Likörü


Malzemeler;
1 kilo vişne,
1 şişe(70 cc lik votka. Marketteki en ucuz votka alınabilir)
4-5 cubuk tarçın
9-10 karanfil
1 kilo toz şeker
Büyük cam kavanoz



Vişneleri iyice yıkayıp saplarından ayırıp çekirdekleri ile cam kavanozun içine koyalım. Üzerine toz şekeri  ilave edelim. Kavanozun ağzını kapatıp , evin en çok güneş alan yerine koyup  1 ay güneşte bekletelim. Her gün mutlaka  kavanozu  bir kez çalkalayalım.
Gün geçtikçe karışım sulanacak ve kavanozun 1/3 ü vişne suyu olacak. 1 ay sonra (ister vişneleri süzüp çıkarın( buzluğa koyup sonradan pastalarda keklerde kullanabilirsiniz) ister saklayın) kavanoza votka,karanfil ve tarçını ekleyin ve kavanozun ağzını sıkıca kapatıp. Güneş aşmayan karanlık ve çok nemli olmayan bir yerde en az 5 ay bekletelim. (Ben 6 ay beklettim. Ne kadar uzun kalırsa o kadar güzel  fermante olur)  sonrasında tarçın ve karanfili süzüp eğer vişneleri atmamışsak vişneleri ile birlikte karanlık ortamda bekletmeye devam edelim.  Ben açtım ve birkaç kez misafirlerime servis ettim. Sonra yine kavanozu karanlık dolaba koyuyorum. Bazıları buzdolabında saklamayı tercih ediyor. Denemedim. Eger vişneleri  atmadıysanız likörü servis ederken kadehe 1 tane vişne koyarsanız hem hoş bir görüntü hem de  mevsiminde olmasanız bile vişne yemiş olursunuz. Afiyet olsun.

Bu muhteşem tarif için canım dostum  Pınar Toroslu'ya çooook teşekkür ederim.


Portakallı Temizlik Canavarı..

2 Mart 2015 Pazartesi

www.tips-fb.com
Portakallı Temizlik Canavarı..




Ben Portakal kabuklarını hiççç atmam. Rendeler buzluğa koyarım. Birazını kuruturum çayını yaparım. Mandalinanın da kabuklarını kurutur çay yaparım. Geçen Ekim ayında üzüm sirkesi yaparken bir yerde okuduğumu hatırladım ki portakalında sirkesi yapılıyor. Vakti gelsin yaparım diye beklemiştim sonra aklıma geldi ya tamam kendim sirkesini yapayım ama bulaşık makinasında parlatıcı, Elif Naz'ın Çamaşırlarında yumuşatıcı ve yer silerken karbonatla birlikte yüzey temizleyici  olarak hazır elma sirkesini kullanıyordum. Bu hazır sirkenin içine de koysam bu portakal, mandalinayı ve koku verse diye..  ve portakal mandalina çıkınca ilk iş bunu yaptım. Sonuç çok başarılı. Yapılması gereken  cam bir kavanoza yediğimiz portakal,limon veya mandalinanın kabuklarını (ayrı ayrı koyalım. kabuklar karışınca koku çok iyi olmuyor.)dolduralım. Üzerine ucuz bir elma sirkesi (kaliteli olmasına gerek yok) tamamını kaplayacak kadar koyalım ve güneş almayan bir yerde en az ağzını açmadan 15 gün tutalım. Sonra beklettiğimiz portakal kabuklarını süzelim ve ne miktar sirke koyduysak o kadar su koyalım. Oldu mu size harika bir yardımcı.  Sonrasında bulaşık makinasında parlatıcı, çamaşır makinasında yumuşatıcı ve leke çıkarıcı, yer ve yüzey temizliğinde deterjan olarak kullanalım. Bulaşıklar, çamaşırla,yerler portakal koksun :) Hem ucuz, hem sağlıklı hem doğal hem kabukları atmayarak israfı önlüyor. Daha ne olsun..

Evde Elma Sirkesi

www.tips-fb.com

Evde Elma Sirkesi




Elinizdeki elma kabuklarını ve çekirdeklerini atmayın. Büyükçe bir kavanoza(benim ki 3 lt lik) koyun. Bunlar  kavanozun dörtte birini kaplasın. Kavanozun üçte dördüne su doldurun.  Kavanozun ağzını  bir tülbent tarzı bez ile sarın ve güneş almayan bir yerde 15-20 gün saklayın. Elmalar iyice çürüdükten sonra kabuk ve çekirdekleri süzün ve çöpe atın. Kavanozda kalan elmalı suyun içerisine 2-3 tane nohut(bu sirke yapımını hızlandırır) 1 yemek kaşığı kaya tuzu( alkolleşmesini önler) ve bir dilim ekmeğin içi(mayalanmasını sağlar) atın ve ağzını sıkıca kapatın. 40-45 gün sonra sirkeniz olur ve kullanıma hazır hale gelir ama ben en az 3-3,5 ay bekletip öyle kullanıyorum. Ne kadar uzun süre bekletilirse sirke o kadar güzel ve lezzetli  olur.  

Üzüm sirkesi de yaptım. Onun tarifini de paylaşacağım. Portakal ve Nar Sirkesini de deneyip yine burada paylaşacağım.