Oley diye insan ismi olur muymuş!!!!!

7 Kasım 2010 Pazar

Share
www.tips-fb.com
Olurmuş. İşte ben....

Kaç kere bu soru ile karşılaştım hatırlamıyorum. Oley diye insan ismi olur muymuş? Bir insan kendisine ismi ile ilgili böyle bir soru sorulduğunda ne hisseder tabi bende kötü hissediyorum. Ne yani ben neye benziyorum diye?

Kendimi bildim bileli ismim ile ilgili sorulara muhatap kalırım.Öncelikle bilmenizi isterim ki ismim ile ilgili çok zorluklar yaşadım ama birgün bile anneme babama neden bu ismi koymuş diye şikayet etmedim. Tersine bu ismi koydukları için onlara hep müteşekkür oldum.
Neden Oley? Annem ilk çocuğuna yani bana hamile. Bir türlü isim koyamıyorlar. Babam anneme, erkek olursa benim ismime yakın, kız olursa senin ismine benzer isim koyalım der Annemde tamam diyor. Başlıyorlar isim düşünmeye. Babamın ismi Cemil, erkek çocuk olursa Cem koyalım kararı veriyorlar ki bir erkek kardeşim var ismi Cem. Canım kardeşim belki çok didişiriz ama birtanemdir benim. Neyse konuyu dağıtmayayım. Annemin ismi Olcay ve kız çocuk olursa onun ismine uygun isim aramaya başlıyorlar.Bir türlü benzer yakın isim bulamıyorlar. Bir gün radyo dinlerken çalan şarkı annemin dikkatini çekiyor. Şarkının ismi 'Endülüs'te Rask' güfte : Yahya Kemal Beyatlı, beste :Münir Nurettin Selçuk. Şarkıyı söyleyen Nesrin Sipahi. Şarkı ''Gözler kamaştıran şala, meftun eden güle, her kalbi dolduran zile,her sineden : Ole!!!!'' diye bitiyor. Annem hemen atılıyor. Cemil,kızımız olursa ismini Oley koysak ya. Hem Oley sevinç nidası. Yaşa varol demek. Hayatına da ismi yansırsa ne güzel olur. Babam da hemen tamam diyor ve ben doğmadan ismim konmuş oluyor. Yıl 1974 malum herkes yeniliklere açık değil hele büyükler... Ama sağolsun aile büyükleri de ses çıkarmıyorlar ve o zaman için oldukça radikal bir seçim ile ismime karar veriyorlar. İyi ki de vermişler. İsmimi gerçekten çok seviyorum. Evet çok zorluk çektim hala da zaman zaman sorun oluyor ama olsun varsın..Sadece ismimden dolayı benimle tanışmak isteyen dünya kadar insan var bundan hoş ne olabilir ki..

Genelde insanlar ismimi ilk duyduklarında doğru anlıyorlar ama yok Oley diye isim olur mu yanlış anladım diye düşünüyorlar. Doğru duydukarını söyleyince de ya gayri müslim olduğumu yada gerçek ismin değilde takma isim olarak kullandığımı düşünüyorlar. Esas zorluğu yüzyüze görüşmelerde değilde telefon konuşmalarında yaşıyorum. Genellikle telefonda yanlış anlıyorlar çünkü. Oya,Olcay,Soley,Olay,Huriye, Halley,Holey gibi farklı farklı hitap şekilleri.. Ama her seferinde mutlaka ismimin hikayesi soruluyor.. Kabul etmek gerekir ki güzel ama ilginç bir ismim var ve sanırım şimdilik pek kimsede de yok. Son yıllarda ürün adı olarak epey yaygınlaştı belki bundan çağrışımla ve çevremdeki insanların duyup önermesi ile belki ileride insanlar çocuklarına koyabilir. Aslında bunu istermiyim sanırım pek istemem. Böyle çok güzel..

İsmim bazen önüme zorluklar çıkarmadı da değil. Lise'de 3 yıl Din ve Ahlak Bilgisi dersine hep aynı öğretmen geldi. İsmini şimdi hatırlayamadığım bu zat 3 yıl boyunca  bana ismimle değil   soyadımla hitap etti. Neymiş efendim benim ismim müslüman ismi değilmiş.Bana her seferinde bak kızım senin annen baban bu ismi koyarak zaten günah işlemişler ve onlar bu nedenle cehennemde yanacaklar bari sen kendini kurtar. Gel sana Kuran'dan bir isim seçelim. Sen mahkemeye başvur ve ismini değiştir. Bende yine her seferinde hayır ben ismimden çok memnumun derdim. Oda bana sinirlenir ve sınavlarda 5 in üstünde not vermezdi. Birkaç kez itiraz ettim ama her sefernde bir şey çıkardı ve itirazımı kabul etmedi. Beni sözlüye de kaldırmazdı. Olurda soruları cevaplarım diye. Velhassıl 3 yıl da herkesin not artırdığı ders olan Din ve Ahlak Bilgisi dersinde benim notum fiks 5 idi...

İsmimle ilgili gerçekten neredeyse bir kitap olacak kadar olay yaşadım ve birgün kimbilir bununla ilgili birgün bir kitapta yazarım.

Canım annem ve babacığım iyi ki ismimi Oley koymuşsunuz. Yaşayın-varolun.Sizi seviyorum..

ENDÜLÜS'TE RAKS

Zil, şal ve gül. Bu bahçede raksın bütün hızı...
Şevk akşamında Endülüs üç defa kırmızı...

Aşkın sihirli şarkısı yüzlerce dildedir.
İspanya neş'esiyle bu akşam bu zildedir.

Yelpaze çevrilir gibi birden dönüşleri,
İşveyle devriliş, saçılış, örtünüşleri...

Her rengi istemez gözümüz şimdi aldadır;
İspanya dalga dalga bu akşam bu şaldadır.

Alnında halka halkadır aşüfte kâkülü,
Göğsünde yosma Gırnata'nın en güzel gülü...

Altın kadeh her elde, güneş her gönüldedir
İspanya varlığıyla bu akşam bu güldedir.

Raks ortasında bir durup oynar, yürür gibi;
Bir baş çevirmesiyle bakar öldürür gibi...

Gül tenli, kor dudaklı, kömür gözlü, sürmeli...
Şeytan diyor ki, sarmalı, yüz kerre öpmeli...

Gözler kamaştıran şala, meftun eden güle,
Her kalbi dolduran zile, her sineden: "Ole!"

Yahya Kemal BEYATLI

1 yorum:

Nazan dedi ki...

İsminiz harika. Kızım olursa ismini Oley koyacağım:)

Yorum Gönder