Hadi Ama Yeter Oturduğun..

23 Şubat 2015 Pazartesi

www.tips-fb.com
Hadi Ama Yeter Oturduğun..



Sinir oluyorum bazı zamanlar.. Çok zor dönemlerden geçiyoruz. Ve bana dokunmayan yılan bin yaşasın modunda ne kadar çok insan varmış meğer çevremde. Gencecik insanlar öldürülüyor hunnarca ses yok.. Var ama yok  gündemle hiççç alakası olmayan paylaşımlar(sosyal medyada). Tabi ki o da olacak. Daha doğal  ne var ama be kardeşim  en azından buraya üzüntünü belirten bir iki kelam yaz di mi, bu konuda..Sevdiğin biri biraz hasta olunca nasıl yazıyorsun buralara dua edin diye..Vallahi sevdiğine buradan dua isteyecek kadar buranın düşkünüysen o vakit  tepkini de evet buradan da vereceksin. Eee şimdide başka annelerin yavruları katledildi. En çok tecavüz , çocuk tecavüzü ve kadın cinayetlerinin işlendiği ülkeyiz. Niye sesin çıkmıyor yahu? Neyi bekliyorsun tepki vermek için… Senin de kızın var oğlun var, illa onların başına mı gelmesi gerek? Buna tepki vermek için anne olmak gerekmez, kadın olmak gerekmez. İnsan olmak yeter. Neredesiniz huuu? Umursamıyor musunuz yoksa korkuyor musunuz? Gerçekten ya hangisi?
Adam giriyor buraya her gün iktidara küfrediyor,yazıyor yazıyor. Hele seçim zamanı yazıyor da yazıyor.  Muhalefete kızıyor bir şey yapmıyor diye? Peki sen ne yapıyorsun vatandaş olarak? Koca bir hiççç. Mesela adam ya da kadın hem genç, hem bekar (ekstra bir sorumluluğu yok yani), Pazar çalışmıyor hatta Cumartesi de çalışmıyor. Ne güzel  işte oyuna sahip çıkmak için bütün şartlar müsait. Git hemen gönüllü sandık görevlisi ol. Sandığını koru, oraya gelen bilgisiz insanları bilgilendir, doğruyu göster. Oyuna,sandığına sahip çık. Yok efendim oylar çalınıyor, yok çok üç kağıt var. Tamam var ama en azından senin sandığında olmasına izin verme. Ben huzur içindeyim ki en azından kendi sandığımdan hiç oy çaldırmadım. Sonuna kadar takip ettim. Ama yok ne demek görevli olmak. O ancak yazsın, akıl versin. Yer mi hiç sabahın köründe kalkacak görevli olduğu okula sandığına gidecek, pusuları sayacak  saatlerce bekleyecek. Sonra oyları sayacak, yazacak, Seçim Merkezine götürecek, orada sayımı bekleyecek. Sandığından oy çalınmadığını gözleri ile görmek için gelecek sonuç kağıdını bekleyecek. Ooo kim yapacak bunları. Onun yerine yaz babam yaz.  Klavye şövalyesi seni.  Bi yürü git. Ben de sırf bu nedenle beğenmiyorum  işte hiçbir yazdığını var mı.. Ohh.
Ay bir de bu var di mi? Hesapladım 3 ay 15 gündür benim hiçbir yazımı beğenmedin. Yorum yazmadın diye kızanlar sinirlenenler falan.  Yavv kardeşim ya denk gelmemiştir. Ya öyle bir huyun yoktur. Onu da beğeneyim bunu da diye… Ya da bir düşün bakalım  niye beğenmiyor, sen olabilir misin nedeni ? Sen onu kaç gönderisini beğendin, yorum yazdın? Sonra şikayet de şikayet..  Bir atasözü vardır bilir misiniz? ‘’Kendi yüzündeki çıbana bakmaz, başkasının gözündeki çapağı görür. ‘’ Ne çok böyle insan var etrafımızda. Hele burada daha çok.   Çocuğunu  fotosunu paylaşırsın. Hemen arar ay paylaşma nazar değecek. Ya o kadar kötü gözlü, niyetli insan var ki yakın çevremde zaten. Buraya kalmaz merak etme.  Yok zayıflamış mı bu ne? Evet zayıf benim kızım. Bende küçükken çok zayıfmışım. (Şimdiki halimi görünce inanılmaz geliyor di mi J)Bir şeyi de bana benzesin di mi? Ama şükürler olsun ki boyu normale göre uzun ve sanırım böyle gidecek ve bu noktada yırttı benim gibi yerden bitme olmayacak.J  Ha ne diyordum.  Ne çok bilmiş insan var etrafımızda. Bakıyorsun kendisine kendi çocuklarına en olmadık zararları verip, gelip sana ahkam keser. Sormak lazım buna iyi de çok bilmiş seni , senin çocuğunda da şu şu var. Sen bunu bunu yapıyorsun. Şimdi ne yazıyorsun,söylüyorsun. Kendine bak diye de işte diyemiyorsun bazen . Bir de öyle bilgece şeyler yazar paylaşır ki sanırsın ulu yüce bilge insan. Ama sosyal toplumsal konularda tıss..Anca gezsin tozsun onu paylaşsın. Bazen de buradan insanlar laf sokmak için ünlü lafları bulsun yazsın. (Arada bunu ben de yapıyorum ya gerçi ha ha)
Tabi yemek fotosu da paylaşacaksın yeri gelecek. Hem de insanlar aç gezerken sen utanmıyor musun zırvasını yazanlara rağmen. Bunu yazanın inanın bir gram yardımı olmamıştır bir yoksula. Paylaşırım vallahi.. Gitmişim Gaziantep’e  Halil Usta’da küşleme yiyeceğim nasıl paylaşmam fotosunu ya da Adana’da Mesut’un Yerinde  ya da Hasan Usta’da  adana kebap yiyeceğim  kendimi orada etiketlemeyeceğim ,fotosunu  çekmeyeceğim öyle mi? Ya da Paris’e gitmişim Le Relais de l’Entrecote’ a girmek için 40 dk dışarıda soğukta beklemişim, foto paylaşmayacağım.  Niyeymiş?  Güzel bir yere gittiğinde , mutlu anını paylaştığında bunun nesi kötü ki? Hem ben buradan çok  yer öğrendim paylaşımlar sayesinde..
Ülkemiz çok zor günlerden geçiyor. Neler oluyor görüyoruz. Lütfen duygularınızı paylaşın, dile getirin. Korkmayın ya da bu kadar vurdum duymaz olmayın. Yılanın sizi de gelip sokmasını beklemeyin. Zaten çok yakınınızda.. Sadece yazmayın hatta boşa yazmayın. Eyleme geçin. İlla gidip protesto gösterisi  yaparak olmaz ya da korkuyorum  yürümeye diyorsanız hemen bir Sivil Toplum Örgütüne kaydolun. Tegv’e girin mesela Azem gibi çocukları eğitin. Ki duyarlı bir vatandaş olmanın yolu çocukluktan itibaren verilen eğitimden geçer birazda. Vakıflar yararına koşun Gözde, Güldem,Gülşah ve Aylin gibi.. Veyis abim gibi etkinlikler yapın kanserli çocuklar için, Yavuz abim gibi şiirler yazın gidenlerin ardından, Gülderen ablam gibi yürüyün, haykırın  adaletsizliği ya da Havva gibi resme dökün. Berna gibi giymediğiniz kıyafetlerinizi satın çocuklar için, Zübeyde gibi  babaları madende ölen çocukları ziyaret edin. Ziğnet gibi doğa için sokağa çıkın. Dünay gibi kadınlar için yürüyün. Lütfen yapın. Bir yerden başlayın.  Harekete geçme vakti. Haydi. Lütfen…  

Karda Bahar Salatası

16 Şubat 2015 Pazartesi

www.tips-fb.com
Karda Bahar Salatası

Malzemeler

***Kişi sayısına göre malzemelerin miktarı değişebilir.

1 Karnabahar,
1 kutu mısır,
3-4 tane taze soğan,
yarım demet maydanoz
yarım demet dere otu
5-6 tane kornişon turşu
1 limon
nar eksişi
zeytinyağı
karabiber tuz



Karnabaharları rondodan geçiriyoruz. (Un haline gelmesin) soğan,dere otu ve maydanozu,kornişon turşuyu doğruyoruz. Bir kaba karnabahar ile birlikte koyuyoruz.  Mısırı da ekliyoruz.Orjinal tarifte mısır yoktu ama ben kattım.  Yağ, limon zeytinyağı tuz karabiberi katıp iyice karıştırıyoruz. Ben bir limondan biraz az sıkıp yerine 1 çorba kaşıgı kadar nar eksisi kattım. Ama siz katmasanız da olur.

 Hımmm harika oldu. Yiyen herkes karnabahar çiğ yenir miymiş dedi ama gördü ki hem de çoook güzel oluyormuş :) Afiyet olsun.

Bu muhteşem tarif için Sevgili Seçil Atabey'e çoooook teşekkürler.  Sayesinde harika bir tarif öğrendim..

Şuela

5 Şubat 2015 Perşembe

www.tips-fb.com
Şuela(Olcay Kasapçı'nın rüya tatlısı)

Malzemeler:

Hamuru için

4 yumurta,
150 gram tereyağı
1 su bardağı su
1 su bardağı un
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı toz şeker,
1 fiske tuz

İç  ve üst krema
1 litre süt
2 su bardağından bir parmak az şeker
2 dolu dolu yemek kaşığı buğday nişastası
4 dolu dolu yemek kaşığı un
vanilya
limon kabuğu rendesi
3 yemek kaşığı kakao
2 kaşık tereyağ


Çocukluğumun en en unutulmaz tatlısıdır Şuela. Onlarca yesem doymam, bıkmam. Annemin  ki genellikle misafir için yapardı, yapıiını bir tören izler gibi izler  ve pişip son halini hayal ederdim...Hala annemi ne zaman yakalasam yaptırırım ve hala tadına doyamam. Evet ben de yapıyorum ve herkes beğeniyor ama bana göre asla onun ki kadar lezzerli olmuyor.

Gelelim tarife; Suyu tencereye koyup kaynatalım. İçine tereyağını(margarinde kullanabilirsiniz), şeker ve tuzu ekleyip yağ eriyene kadar kaynatın. Ardından unu ilave edin ve karıştırın.Hamur haline gelen karışımı kenara alıp ılıtalım. Sonrasında yumurtaları ve vanilyayı ekleyip iyice yedirelim. Bir yemek kaşığı ile (sıkma torbasıda olur) ceviz büyüklüğünde fırın tepsisine koyun. Onceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü iyice pembeleşene kadar pişirin. Aman dikkat pişme boyunca sakın fırının ağzını açmayın. Yoksa hamur çöker. Piştiğinden emin olunca fırını kapatın ve birkaç dakika fırının içinde bekletin.

Bu arada iç kreması için bir tencerede malzemelerin yarılarını tereyağ  ve kakao hariç karıştıralım ve ateşe alalım. Pişene kadar sürekli karıştıralım. Pişip ateşin altını kapattıktan sonra 1 yemek kaşığı tereyağı katıp eriyene kadar karıştıralım.

Üst kreması içinde malzemenin kalan yarısını ve kakaoyu yine bir tencereye alıp karıştıralım ve  Pişene kadar sürekli karıştıralım. Pişip ateşin altını kapattıktan sonra 1 yemek kaşığı tereyağı katıp eriyene kadar karıştıralım.

Şuela toplarını tam ortadan ikiye keselim ve arasına iç kremamazı üstüne de kakaolu kremamızı dökelim. Ben kakaolu kremayı kendim yapıyorum ama şuela toplarının üstüne tek tek dökmek istemezseniz ya da daha akışkan bir krema isterseniz hazır çikolatalı soslardan da yapabilirsiniz. Sonra da afiyetle yersiniz.

Hayatımın tatlısı. Canım, canımın içi bir tane anneciğim Olcay Kasapçı bu muhteşem tarif için çoooook teşekkür ederim. Allahım seni başımdan eksik etmesin.