Merhaba AIT Dostlari,
Muze gezilerimize Pera Muzesi ile devam ediyoruz.
Bu yil yer alan ve 1 Nisan'a kadar surecek olan 2 yeni sergiyi (+yillardir sergilenen 4 koleksiyon sergisini) gezip, bir belgesel izleyebiliriz.
PERA MUZE AIT GEZISI
TARİH: 4 Mart Pazar
SAAT: 12.15 (12.30'da muze gezimine baslamayi planladik.)
ADRES:Meşrutiyet Caddesi No.65 Tepebaşı - Beyoglu/ Istanbul Tel: 212 334 99 00
GIRIS UCRET:
Tam:10 TL Indirimli: 5 TL (12 yaş üstü öğrenciler, öğretim görevlileri, 60 yaş ve üstü)
Grup: 7 TL (10 kişi ve üstü)
Ucretsiz: Genç Çarşamba (öğrenciler), engelliler ve her engelliye refakat eden bir kişi, 12 yaş ve altı çocuklar, ICOM kart sahipleri ve basın mensupları.
Ucretsiz: Genç Çarşamba (öğrenciler), engelliler ve her engelliye refakat eden bir kişi, 12 yaş ve altı çocuklar, ICOM kart sahipleri ve basın mensupları.
Muze cikisinda da katilimci cogunlugu ile karar verilecek bir mekanda paylasimlara devam edecegiz.Daha once etkinliklerimize katilan katilmayan herkesi aramizda gormeyi istiyor;
aktif olmanizi diliyorum.
Gelmek isteyenlerin isimlerini ait@aktifissizler.org adresine (yaninda katilacak kisileri de belirterek) iletmesini bekliyoruz.
Sevgi, sanat ve umutla kalin,
Sevtap Ertugrul Basar
Konstantiniyye'den İstanbul'a
Xıx. Yüzyıl Ortalarından Xx. Yüzyıla
Boğaziçi’nin Anadolu Yakası Fotoğrafları
Xıx. Yüzyıl Ortalarından Xx. Yüzyıla
Boğaziçi’nin Anadolu Yakası Fotoğrafları
21 Ocak – 1 Nisan 2012
XIX. yüzyıl sonu ile XX. yüzyılın başlarında İstanbul’da faaliyet gösteren fotoğraf ustalarının karelerinden oluşan, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu ve bazı özel koleksiyonlardan derlenen sergi, bir devrin İstanbulu'nu eşsiz kıyıları, çarpıcı yapıları, gündelik hayatı ve ilginç kişikleriyle gözler önüne seriyor. Usta fotoğrafçılar Ali Sami Aközer, Félice Beato, Guillame Berggren, Abdullah Biraderler, Gülmez Biraderler, Ernest Edouard de Caranza, Sebah&Joaillier, Maurice Meys, Ali Enis Oza, James Robertson ve Elisa Pante Zonaro dönemin ağır ve zahmetli teknikleriyle çekilmiş fotoğraflarla İstanbul’un geçmişteki çehresini belgelemekle kalmıyor, bir sanayi merkezi, hatta büyük bir metropol haline gelmiş, silueti, mimarisi, taşıtları, köprüleri, rıhtımları, caddeleri ve meydanlarıyla bambaşka bir görünüme kavuşmuş olan bu kentin Anadolu yakası kıyılarında bizleri keyifli bir yolculuğa çıkarıy
Pera Müzesi, Türkiye ile Hollanda arasındaki dört yüzyıllık verimli işbirliğinin başlangıcını araştıran bir sergi düzenliyor. Amsterdam Müzesi ile ortak bir çalışma sonucunda düzenlenen sergide, hem iki dünya şehrinin, İstanbul ile Amsterdam’ın, hem iki ülkenin arasındaki tarihsel ilişkileri irdeleniyor. Hollanda Cumhuriyeti’nin ilk elçisi Cornelis Haga, İstanbul’a Osmanlığı İmparatorluğu döneminde, 14 Mart 1612’de gelmişti. 2012 yılı, bu diplomatik ilişkilerin başlangıcının dört yüzüncü yıldönümü niteliğini taşıyor.
Amsterdam’daki Rijksmuseum ve Lahey’deki Nationaal Archief dahil olmak üzere, önde gelen çeşitli başka kurumlar, sergiye katkıda bulunuyorlar. Serginin başlıca temaları arasında, “öncüler” ile “imge (oluşumu)” yer alıyor. Amaç, dört yüzyıllık diplomatik ilişkileri eksiksiz olarak araştırmak değil; daha çok, 1612’den günümüze Türkiye ile Hollanda arasındaki tarihsel bağların ve kültürel alışverişin ilk iki yüzyıllık dönemine sanat eserleri aracılığıyla bakmak. Sergi, 17. yüzyılın başlarından 19. yüzyılın başlarına dek, Belediye Binası’nda (Dam Meydanı’ndaki Saray) bulunan Doğu Ticaret Odası’nı yansıtan ya da bu odada sergilenmiş eserler yer alacak. Elimizde Amsterdam’daki bu güçlü ticari merkezin duvarlarında sergilenen resim ve haritaların ayrıntılı bir envanteri var. Bu parçalardan birçoğuna, Jean-Baptiste Vanmour’un Amsterdam’daki Rijksmuseum koleksiyonunda yer alan kapsamlı bir portreler dizisi de dahil olmak üzere, sergide yer verilecek. İstanbul ile Amsterdam, Türkiye ile Hollanda, Avrupa ile Asya arasında önemli birer köprü oldular, bugün de öyleler; her iki ülke de, uluslararası ticaret, diplomasi ve sanat dünyasının önemli birer aktörü.
İlk olarak Pera Müzesi’nde sanat severlerle buluşup, daha sonra Amsterdam Müzesi’ne gidecek olan sergi, Türk tarihi ile Hollanda tarihi arasındaki bağlantıyı açığa çıkarıyor ve günümüzü karşılıklı olarak kültürel (çok kültürlü) açıdan anlamayı teşvik ediyor.
|